Dialektriket

Publisert av Kathrine Berg den

Vi er veldig glade i ord, ordspel og nynorsk her på BergArt! Språk generelt, kanskje... Vi er ikkje åleine! Etter å ha sett Dialektriket på NRK skjøner ein kor mykje dette engasjerer over heile landet.

Språket er ein viktig del av identiteten vår og som nynorskelskar er ein kanskje ekstra knytt til dialekta si? Eg har i alle fall vorte meir og meir bevisst på å halde på den. Det er vel ein overhengande fare for at eg knotar litt og nyttar meir "vanlege" former av enkelte ord, men eg ELSKAR nynorsk! At nettbutikken vår er på nynorsk er eit bevisst val! Kanskje ikkje det luraste med tanke på Googlesøkeord og slikt, men vi prioriterte språket - det er OSS!

Hjarteven Mange av smykka eg lagar har ord på. Det har eg drive med i snart 10 år. Eg tykkjer det er fint at eit smykke har ei meining i tillegg til å pynte. Har du eit hjarteforma smykke som det står ven på, vert det automatisk hjarteven - og ein ER ven! Nesten som eit kinderegg... Noko som kan glede og gje inspirasjon til eigaren over lang tid!

Eller kanskje ein INSPIRERING? Vi har ei Ring-Ringliste med nesten 1000 ord som endar på ring. Den fyrste Ring-Ringen vart laga i 2005 og det var ein OPPMUNTRING. Sidan har eg ikkje tal på kor mange som har vorte produsert. Orda vert på ein måte forsterka når ein ser dei utanpå ein ring. Det er ei perfekt gåve og vekker garantert BEGEISTRING!

Eg innser at mange av familieorda på smykka mine har eit hav av ulike lokale variantar. Her seier vi Besta og på Voss seier dei Besto. Vi seier lisjebror medan andre seier lille-, vesle- eller vetlebror... For ein fryd! Alle variantane står nok ikkje i smykkemenyen ein kan velje frå, men alle kan sjøvsagt lagast! Dukkar det opp klare favorittar etter kvart, vil vi legge dei til på lista.

Dei siste åra har eg også produsert smykke til Ivar Aasen-tunet. Enkle smykke med fine ord på! Ord som er heilt unike for nynorsken. Eg, elskar, kjærleik, kjærast, røynd, åtgaum og liknande. Alle har ein favoritt... Kva er det finaste nynorskordet du veit?

Språket gjer oss levande i alle høgste grad! Nokon elskar det og nokon hatar det, men det er heldigvis opp til kvar enkelt! Har du tankar om fine variantar av ord du saknar på listene våre, tek vi imot innspel med takk!

Ha ein gilde dag! :o)

Med hjarteleg helsing,

Kathrine


Del dette innlegget← Eldre innlegg


Legg igjen en kommentar